Nézze meg, mennyi idő alatt érne ki önhöz a mentő!

1,4 millió emberért jöhet késve a mentő. A hívástól számított 15 percen belül kéne megérkeznie a segítségnek, az általunk készített alkalmazás szerint sokaknak várnia kell az orvosra.

Majd 900 település van negyedóránál távolabb a mentőállomásoktól. Ön is megnézheti, milyen messze lakik a segítségtől! 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a helyszínre érkezésre vonatkozóan nincs „normaidő”, nincs nemzetközi követelmény. Az elvárás az, hogy a lehető legkorábban érjen ki a segítség. Ugyanakkor az OMSZ már évtizedek óta használ hatékonyságának mérésére egy saját maga által választott vonatkoztatási rendszert, melynek alapja a 15 percen belüli helyszínre érkezés aránya. Ez az arány sok-sok éve, változatlanul 77-78 százalék.

Ha a cím pontos és van szabad mentőkapacitás, a beteg elérése a távolság (a mentésirányító a legközelebbi megfelelő mentőegységet riasztja) és a forgalmi viszonyok függvénye – jegyezte meg Győrfi.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Országos Mentőszolgálat tavaly elkezdte az ország nagyrészének lefedéséhez kapcsolódó fejlesztéseket – 178 új mentőautót és 20 új, valamint 60 felújított mentőállomást adnak át az elkövetkező években – hogy legalább az ország kilencven százalékán joggal reménykedjenek az ottélők, 15 perc alatt odaér hozzájuk a segítség.

Tekintse meg térképünket!

Most térkép készült azokról a helyekről, ahová a mentők a megkülönböztető jelzések használatával sem érnek oda 15 perc alatt. A GDi Magyarország gyűjtéséből kiderül, hogy a teljes lakosság 14 százaléka, egész pontosan 1 millió 410 ezer 44 ember lakik negyedóránál távolabb mentőállomástól.

A térkép elkészítéséhez a mentőállomások helyét, egy, a közlekedési szabályokat is tartalmazó digitális utcatérképet, valamint egy lakossági demográfiai adatbázist és az Opten cégadatbázisát használtuk fel.

Egy, a mentőállomáson álló mentőautónak a segélyhívástól számított másfél-két perc kell az induláshoz, így alig 13 perce marad a sofőrnek, hogy a baj helyszínére érjen. 

A térképből kiderül, hogy komplett városok vannak negyedórán túli távolságra, így a 15 ezres Abonyban vagy a 11 ezres Lajosmizsén nagy türelemre van szükség.

898 olyan település van, amelyiken egy lakó sem számíthat 15 percen belül mentőautóra, ezeken összesen 743 ezren laknak. A térinformatikai cég adataiból az is kiderül, hogy 618 ezer munkavállaló dolgozik a mentőállomásoktól negyedóránál (kék lámpával rohanva is) távolabb, akik után 1804 milliárd forint bért és járulékot fizettek a munkáltatók, melyből legalább 500 milliárd forintot adó és járulék formájában az államnak – többek közt azért, hogy időben odaérjen értük a mentő.

GDi Solutions Day 2023

Hagyományainkhoz híven, 2023. október 4-én megrendezésre kerül éves felhasználói konferenciánk, a Solutions Day 2023. Minden évben a rendezvény kiemelt célja a

Online felhasználói konferencia 2021

Hagyományainkhoz híven, 2021. szeptember 30-án megrendezésre kerül éves felhasználói konferenciánk, a Solutions Day 2021,  melyre idén is rendhagyó módon a VIRTUÁLIS térben kerül

Felhasználói Konferencia 2020

Hagyományainkhoz híven, 2020.10.08-án megrendezésre kerül éves felhasználói konferenciánk, a  GDi Magyarország Online Felhasználói Konferencia 2020,  melyre idén rendhagyó módon a VIRTUÁLIS

Biztonsági frissítések a Portálon

Az Esri arról tájékoztat, hogy a Portal for ArcGIS 10.7.1-es vagy korábbi verziói sebezhetőek az ún. SSRF (Server-Side Request Forgery) támadásokkal szemben. A biztonsági

ArcGIS Online – Biztonsági hírek

  A HTTPS protokoll az ArcGIS platform szoftverei közti biztonságos kommunikáció egyik kulcseleme, így ArcGIS Online-ban 2020. december 8-tól az Esri bevezeti a HTTPS

Kapcsolatfelvétel

Esri

UAS

Események

Kapcsolat