Bank a szomszédomban

Meglepődne, ha tudná, hogy melyik magyar pénzintézet környékén laknak a legsűrűbben. Bankfiókkeresőnkkel azt is megtalálja, hogy hová érdemes járni bankolnia.

Bár az online bankolás egyre népszerűbb Magyarországon, vannak ügyek, amelyekhez mindenképpen be kell menni a bankfiókba. A kérdés csak az, hogy melyikbe? A GFK három éve készített egy kilenc országra kiterjedő regionális felmérést, melyből kitűnik, hogy a magyarok bankválasztását elsősorban a bankfiók közelsége, illetve a megszokás határozza meg.

Most térképes bankfiók-keresőt készítettünk, amelyen megnézhető, melyik pénzintézetek vannak legközelebb a lakásunkhoz, munkahelyünkhöz. A fiókokra kattintva pedig kiderül, hogy az adott banknál milyen konstrukcióban, mekkora kamattal számolhatunk, ami nem jön rosszul, ha van némi megtakarított pénzünk. Számításaink szerint több mint kilencmillió magyar lakik 5 perces távolságon kívül– vagyis 400 méternél távolabb – bármilyen banktól. Vannak azonban – Budapest belvárosában – akik egy-egy kilométeres sugarú körben 38 bankfiókból választhatnak.

Tekintse meg alkalmazásunkat!

Nem véletlen, hogy a fővárosban a legnagyobb a száma (309 ezer fő) azoknak, akik ezer méteren belül találnak maguknak bankot.  A második helyezett Miskolcon már csak 30 ezren élhetnek abban a tudatban, hogy 1 kilométeren belül vezethetik a számlájukat. A megyei jogú városok közül Hódmezővásárhely áll a legrosszabbul bankokkal, ahol 2500-an sem laknak ezer méterre egy-egy bankfióktól.  Az 1300-nál is több települést tartalmazó lista végén pedig a borsodi Mucsony áll, ahol mindössze 11 szerencsésnek van közel a számlavezető fiók.

A bankok elhelyezkezdését vizsgálva az OTP volt a legkörültekintőbb, bankfiókjaik közelében majd 300 ezren laknak. Második a K&H 162 ezer potenciális – környékbeli – klienssel, a harmadik ”legjobban körülvett” bankcsoport az Erste: fiókjaik közelében 138 ezren laknak. Természetesen a sok környékbeli ügyfél még nem jelenti azt automatikusan, hogy a leggazdagabbak is ezeket a bankokat választják. Az viszont tény, hogy a legtöbb átlagbért fizető cégek az ING Bank közelében működnek. A környékükön az átlagfizetés több mint 324 ezer forint, de még a harmadik Keler Zrt. fiókjai is olyan cégekhez vannak közel, ahol  300 ezer forint felett keresnek.

A Céginfo.hu tavalyi adatai szerint a legtöbb céges bankszámlát az OTP kezeli. Ezt megerősítik az Esri által kiszámolt adatok, mert eszerint az OTP környékén működő cégek rendelkeznek a legtöbb munkavállalóval, több mint egymillióval, a magyar bankszámlatulajdonos pedig – elsősorban kényelmi okokból – a lakásához vagy munkahelyéhez legközelebbi fiókot szereti.

A kereső azt is megmutatja, hogy az adott bankfiók környékén mekkora a lakosságszám, a környező cégek hány embert foglalkoztatnak és mekkora a közelben élők átlagkeresete. A potenciális ügyfélszámot tekintve egy miskolci bankfiók, a Felsőzsolca és környéke Takarékszövetkezet előz meg két budapesti OTP-fiókot. A miskolci takarék egy kilométeres körzetében ugyanis 4580-an laknak.

Téved, aki arra gondol, hogy egy, a Rózsadomb aljában lévő bankfiók környékén legmagasabb az átlagbér. A legnagyobb jövedelemmel a szabolcsi kistelepülés, a mindössze 854 fős Balsán lévő Rakamaz és vidéke Takarékszövetkezet közelében élők dicsekedhetnek, 1,3 millió forinttal. Nem sokkal maradnak el a Tisza-partiaktól az ország másik felén, a soproni járásban található Ágfalva lakói. Az ott működő Rajkai Takarékszövetkezet környezetében 1,2 millió az átlagkereset. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy ez a számítás nem feltétlenül jelenti a környék gazdagságát, inkább azt, hogy egy-egy különösen jómódú  – és magas bevallott jövedelemmel rendelkező – lakó is él a közelben.

GDi Solutions Day 2023

Hagyományainkhoz híven, 2023. október 4-én megrendezésre kerül éves felhasználói konferenciánk, a Solutions Day 2023. Minden évben a rendezvény kiemelt célja a

Online felhasználói konferencia 2021

Hagyományainkhoz híven, 2021. szeptember 30-án megrendezésre kerül éves felhasználói konferenciánk, a Solutions Day 2021,  melyre idén is rendhagyó módon a VIRTUÁLIS térben kerül

Felhasználói Konferencia 2020

Hagyományainkhoz híven, 2020.10.08-án megrendezésre kerül éves felhasználói konferenciánk, a  GDi Magyarország Online Felhasználói Konferencia 2020,  melyre idén rendhagyó módon a VIRTUÁLIS

Biztonsági frissítések a Portálon

Az Esri arról tájékoztat, hogy a Portal for ArcGIS 10.7.1-es vagy korábbi verziói sebezhetőek az ún. SSRF (Server-Side Request Forgery) támadásokkal szemben. A biztonsági

ArcGIS Online – Biztonsági hírek

  A HTTPS protokoll az ArcGIS platform szoftverei közti biztonságos kommunikáció egyik kulcseleme, így ArcGIS Online-ban 2020. december 8-tól az Esri bevezeti a HTTPS

Kapcsolatfelvétel

Esri

UAS

Események

Kapcsolat