ArcGIS Pro 2.4

Az ArcGIS Pro az Esri új desktop szoftvere az ArcMap mellett, melynek első verziója 2015-ben jelent meg. Jelenleg a 2.4-es verziónál tart, ami 2019 októberében vált elérhetővé.

A szoftver megjelenésében jelentősen eltér az ArcMap-ben megszokottól, ún. „Ribbon based interface” alapon szervezett felhasználói felületet kapott. A különböző funkciók szalagokra (sávokra) és palettákra osztott felületeken jelennek meg.

Az új környezetben nincsenek többé „toolbar”-ok, a funkciók eléréséhez kialakított tartalomszervezés kontextus függő, a különböző elemek (vektor, raszter, térkép, táblázat…) kiválasztásával különböző szalagokon, különböző eszközök elérésére van lehetőség.

 

Újdonságok a 2.4-es verzióban

 

Méretek megjelenítése – Annotációk

 

A „Dimensions” új annotációs lehetőségként jelent meg Pro-ban, amellyel meghatározott távolságokat és hosszokat lehet a térképen felirat jelleggel megjeleníteni. Használható például parcellák oldalhosszának, vagy két pont közti távolságnak a megjelenítéséhez. Az ábrázolás tipikusan nyilakban végződő egyenesek segítségével történik. Az olvashatóság érdekében a különböző dimenziók és feliratai több módon eltolhatók és elforgathatók.

 

Dinamikus aggregáció

 

Mikor pont vagy multipont feature class-al dolgozunk, lehetőségünk van azokat a zoomszint függvényében dinamikusan aggregálni hatszög alakú területekre.

A bin-enabled feature layer displays the total count of recorded tornadoes.

 

Multipatch Szerkesztés

 

  • Explode Explode — Mulipatch elemeket különálló lapjaira „robbant”.

  • Merge Merge — Összeolvaszt 3D lapokat egy multipatch objektummá.

  • Slice Multipatch Slice Multipatch— Multipatch objektumot a felhasználó által kijelölt helyen (horizontális vagy vertikális irányban) elvág.

Slicing a multipatch

 

Profile viewing

 

Az eszköz arra szolgál, hogy megkönnyítse a 3Ds (épületek vagy Lidar adatok) munkát: kiválasztás, mérés, azonosítás (Identify)

Example profile viewing of building data

 

Realisztikus megjelenítés

 

Az ArcGIS Pro minden kiadott verziójában törekszik a minél realisztikusabb megjelenítést elősegíteni: animált folyadékok, felszíni tükröződés, Napállástól függő vetett árnyék, procedurális szimbólumok, félig átlátszó tökéletesen függőleges felületek, többirányú-, félig áttetsző domborzatárnyékolás stb..

  • Water fill symbol — Az eszköz segítségével realisztikus vízfelület állítható elő (víz színe, hullámok iránya).

 

Deep Learning toolset

az ArcGIS Image Analyst újdonsága a Deep Learning toolset, mely raszterek osztályozásához illetve különböző felszíni objektumok detektálásához tartalmaz eszközöket:

Pixel Editor

Szintén az Image Analyst bővítmény újdonsága a Pixel Editor. A Pixel Editor eszközeivel különböző raszterműveletek végezhetők:

  • Egy- vagy többsávos raszterek szerkesztése.

           Blur BlurPixelate PixelateRedact Redact, and Set NoData Set NoData.

  • Domborzatmodellek (DEM, DSM, DTM) létrehozása, szerkesztése, kiugró értékek (pozitív/negatív „műtermékek”) javítása.

Building is removed with the Replace tool

 

GDi Solutions Day 2023

Hagyományainkhoz híven, 2023. október 4-én megrendezésre kerül éves felhasználói konferenciánk, a Solutions Day 2023. Minden évben a rendezvény kiemelt célja a

Online felhasználói konferencia 2021

Hagyományainkhoz híven, 2021. szeptember 30-án megrendezésre kerül éves felhasználói konferenciánk, a Solutions Day 2021,  melyre idén is rendhagyó módon a VIRTUÁLIS térben kerül

Felhasználói Konferencia 2020

Hagyományainkhoz híven, 2020.10.08-án megrendezésre kerül éves felhasználói konferenciánk, a  GDi Magyarország Online Felhasználói Konferencia 2020,  melyre idén rendhagyó módon a VIRTUÁLIS

Biztonsági frissítések a Portálon

Az Esri arról tájékoztat, hogy a Portal for ArcGIS 10.7.1-es vagy korábbi verziói sebezhetőek az ún. SSRF (Server-Side Request Forgery) támadásokkal szemben. A biztonsági

ArcGIS Online – Biztonsági hírek

  A HTTPS protokoll az ArcGIS platform szoftverei közti biztonságos kommunikáció egyik kulcseleme, így ArcGIS Online-ban 2020. december 8-tól az Esri bevezeti a HTTPS

Kapcsolatfelvétel

Esri

UAS

Események

Kapcsolat